Wydarzenia z lat ubiegłych

Rok szkolny 2015/2016 »   Rok szkolny 2014/2015 »   Rok szkolny 2013/2014 »   Rok szkolny 2012/2013 »   Rok szkolny 2011/2012 »   Rok szkolny 2010/2011 »   Rok szkolny 2009/2010 »  Rok szkolny 2008/2009 »   Rok szkolny 2007/2008 »   Rok szkolny 2006/2007 »

Wydarzenia w roku szkolnym 2016/2017


Zakończyliśmy rok szkolny

zakończenie roku   zdjęcia »»»

DOOKOŁA TENERYFY

W piękny i słoneczny dzień wstaliśmy wcześnie rano i pojechaliśmy na wycieczkę dookoła Teneryfy. Na jednym z punktów widokowych zatrzymaliśmy się na pyszną kawę o nazwie barraquito z mlekiem skondensowanym, likierem i cynamonem. Następnie udaliśmy się na najwyższy szczyt Hiszpanii wulkan El Teide i podziwialiśmy piękne widoki. 
W miejscowości Icod de los Vinos mogliśmy zobaczyć fikusa niesamowitych rozmiarów i najstarsze drzewo na wyspie – Dracenę Smoczą, liczącą ponad 800 lat! Dokładne ustalenie wieku tego drzewa nie jest możliwe, bo dracena nie ma słojów, jaki inne drzewa.  
Obiad zjedliśmy w miasteczku Garachico, które w 1709 roku, po wybuchu wulkanu zostało zalane przez lawę.  Jednak największą atrakcją była dla nas wioska Masca, założona przez piratów atakujących zbliżające się do Teneryfy statki, w której żyje zaledwie 70 mieszkańców.  Spróbowaliśmy od lokalnego mieszkańca owoce kaktusa – opuncję.
Powrót wywarł na nas mieszane emocje z powodu wąskiej i stromej drogi, ale mieliśmy wyśmienitego kierowcę, który bez trudu sobie z nią poradził.  Zmęczeni, ale szczęśliwi i bogatsi o nowe doświadczenia, wieczorną porą powróciliśmy do naszego hotelu.

Sandra Karpowicz, Dominika Górny, Julia Neska
    

teide  zdjęcia »»»

EGzamin zawodowy

Dziś rozpoczęły się egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.

Klasa 2t - zwarta i gotowa.
Powodzenia!!!

zawodowy

Grupa 2 Pozdrawia gorąco ze słonecznej Teneryfy

grupa 2   zdjęcia »»»

WSPOMNIENIA  Z  PRAKTYK  NA  HELU!

Rewita  Jurata     ul. Helska 1     84-150 Hel

Kojący   szum  morza,  piaszczysta  plaża,   piękne  słońce   i wspaniali  ludzie.... 
tam właśnie   byliśmy   …..
zdobywaliśmy   doświadczenie  pod  okiem  profesjonalistów   i zawieraliśmy   przyjaźnie.... trudno  było  nam  się   rozstać.....  mamy   zamiar  wrócić   tam za rok.....   
polecamy....

jurata  zdjęcia »»»

Festiwal Śląskie Smaki

śląskie smaki  zdjęcia »»»

Festiwal Śląskie Smaki  

Napisali o nas: 12 Festiwal Śląskie Smaki za nami! »»»

Miodowe Przysmaki

11 czerwca w Zagrodzie Wsi Pszczyńskiej odbył się konkurs kulinarny "Miodowe Przysmaki". Konkurs miał na celu popularyzację miodu i produktów pszczelarskich w żywieniu. Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie: Monika Liszka (klasa 3d) oraz Karolina Ekert (klasa 2t). Dziewczęta przygotowały napoje z dodatkiem miodu, zdrowe batoniki musli oraz miodowe danie główne.  Smak  potraw zyskał uznanie jury. Monika i Karolina otrzymały wyróżnienie! Gratulujemy!!

miodowe    zdjęcia »»»

miodowe przysmaki    

Cała Polska Czyta Dzieciom czytamy i MY

9 czerwca 2017 r. w Filii nr 2 MBP Nikola i Magda czytały przedszkolakom wiersze Tuwima.
Naszą podróż po Tuwimlandii rozpoczęliśmy od „Lokomotywy”, która jest tradycyjnym sygnałem do rozpoczęcia akcji Cała Polska Czyta Dzieciom. Dzieciaki usłyszały również wiersz „Okulary”, po którym pomogły znaleźć  panu Hilaremu jego zagubione okulary. Wcieliły się w postacie występujące w wierszu „Rzepka” i próbowały ją „wyciągnąć”. Wiązały supełki jak „Słoń Trąbalski” a także skakały jak kózki do wiersza „Skakanka”. Na zakończenie wszyscy otrzymali pamiątkowe zakładki do książek i rozeszli się z postanowieniem, że będą czytać!

tuwim    zdjęcia »»»

Grupa 1 na teneryfie

Grupa I przesyła kolejne gorące pozdrowienia z praktyki na Teneryfie. W hotelu Tamaimo Tropical czujemy się doskonale zarówno w pracy jak i w wolnym czasie. Zdobywamy wiedzę i praktykujemy pod czujnym okiem instruktorów, a w wolnym czasie cieszymy się otaczającą egzotyką. Niezapomniane wrażenia dostarczył nam rejs statkiem po oceaniez widokiem na klify Los Gigantes z pływającymi wokół nas delfinami i świetną zabawą w nurkowanie w Zatoce Masca.

hotel   zdjęcia »»»

Młodz Gotują

25 maja 2017 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbył się
X Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Młodzi Gotują 2017" pod patronatem Śląskiego Kuratora Oświaty oraz Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza. W konkursie uczestniczyło 15 zespołów z województwa śląskiego. Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie:  Julia Neska (kl.2d)  i  Samuel Roszer  (kl. 2ż).  Przygotowana potrawa  konkursowa  okazała się  bezkonkurencyjna!  Julia i Samuel  zdobyli  I  miejsce!! 
Tematem tegorocznego konkursu było: Danie zasadnicze z warzyw strączkowych. Nasi uczniowie sporządzili:  lody  groszek / puree   soczewica / pianka  papryka /  dorsz / groszek cukrowy /  tiul miso.
Serdecznie gratulujemy i  życzymy kolejnych  sukcesów.

młodzi gotują zdjęcia »»»

Teneryfa

Pozdrawiamy gorąco ze słonecznej Teneryfy.
Rozkoszujemy się fantastycznymi widokami i czerpiemy energię z wulkanu Teide. Nasze dni wypełnia też ciekawa praca w bardzo przyjaznej atmosferze. Realizujemy się w restauracji, kuchni i w hotelowych animacjach. Jest SUPER!!!

teneryfa  zdjęcia »»»

Festyn  Rodzinny

20 maja zostaliśmy zaproszeni do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 1 w Tychach - Wilkowyjach na Festyn Rodzinnie i Razem.  Magdalena Flisiak i Magdalena Kowalik
z klasy 1ż pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych prowadziły kawiarenkę z napojami i słodyczami  dla dzieci i ich rodziców. 

festyn  zdjęcia »»»

Kampania DRUGIE ŻYCIE

Uczniowie naszej szkoły zdecydowali się wziąć udział w KAMPANII DRUGIE ŻYCIE
i promować ideę transplantacji wśród naszej szkolnej społeczności.
Na spotkaniu inaugurującym Kampanię, które mało miejsce w Szpitalu Klinicznym im. Andrzeja Mielęckiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego nasi przedstawiciele zostali przeszkoleni w zakresie etycznych, prawnych i medycznych aspektów przeszczepiania narządów, wysłuchali też historii osób, które żyją z przeszczepionym organem.
Wśród wielu pomysłów na szczególną uwagę za ciekawy projekt i podziękowanie za zaangażowanie w Kampanię zasługują uczniowie klasy 2ż.
Dziękujemy również bardzo za liczny udział w Akcji Krwiodawstwa, w której bardzo licznie nasi uczniowie podzielili się DAREM ŻYCIA.
Bo chęć niesienia pomocy mamy też we krwi!!!!



Zlot motocyklowy

Już po raz 7  rozpoczęcie  sezonu motocyklowego  zorganizowano w Parafii Matki Bożej Królowej Aniołów w Tychach-Wilkowyjach.  W zlocie uczestniczyli (obsługa gastronomiczna)  uczniowie klasy 1tż  oraz 2ż.

zlot motocyklowy  zdjęcia »»»


pożegnaliśmy naszych tegorocznych maturzystów

pożegnaliśmy naszych tegorocznych maturzystów   zdjęcia »»»

Czytaj ze smakiem

26 kwietnia 2017 r. w odbył się w bibliotece konkurs pięknego czytania „Czytaj ze smakiem”. Zadaniem uczestników było zaprezentowanie fragmentu literatury pięknej zawierającego motyw kulinarny.
Zwyciężczynią została Dorota Sokołowska z kl. 4d, która pięknie odczytała wiersz Słoty „ O zachowaniu się przy stole”. Wyróżnienia otrzymały: Sara Waligóra z kl. 2ż, która przeczytała  opowiadanie „Dziecizna” Neila Gaimana, Magdalena Jarosz  z kl. 1t, która zaprezentowała fragment Smażonych zielonych pomidorów Fannie Flagg oraz Alicja Kuć z kl. 1d, która przeczytała fragment „Zupy z granatów” Marsha Mehran.

Czytaj ze smakiem

TORTILLA… W BIBLIOTECE DLA DZIECI

Uczennice naszej szkoły, przygotowujące się do wyjazdu na staż na Teneryfie, odwiedziły  Bibliotekę Miejską (oddział dla dzieci) i poprowadziły zajęcia na temat kultury hiszpańskiej. Spotkanie odbyło się pod hasłem „Tortilla u Sancho Pansy” i jak sama nazwa wskazuje dotyczyło przede wszystkim jedzenia i literatury. Relacja ze spotkania – poniżej:
Wszystko zaczęło się już miesiąc temu. Najpierw zbieraliśmy materiały, dotyczące m. in. położenia geograficznego Hiszpanii, ważniejszych miast, zabytków, hiszpańskiej kuchni i literatury (za tę część naszej pracy odpowiedzialni byli:  Klaudia Kaczor, Sara Waligóra, Sandra Karpowicz, Marceli Cichoń, Oliwia Kuc, Natalia Cyrus i Zuzanna Dudek -
i trzeba przyznać, że wszyscy wywiązali się ze swoich zadań na medal). Trochę później powstała prezentacja (zobaczcie sami) i pyszne wiatraczki z ciasta, które przy pomocy Pani Dyrektor (bardzo dziękujemy) przygotowali Adrian Hapeta i Rafał Stępień. A dzisiaj (24 kwietnia 2017 roku) zaprezentowaliśmy zdobytą wiedzę przed trzecioklasistami ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Tychach. 
Agata Kajstura razem z Małgosią Konarską opowiedziały dzieciom o naszych przygotowaniach do wyjazdu na staż, Oliwia Gerzok oraz Marlena Kransel nauczyły je śpiewać hiszpańską piosenkę o kuchennych przyborach, Julia Neska i Dominika Górny częstowały wszystkich ciasteczkami, Karolina Ekert robiła zdjęcia, a poza tym wspólnie oglądaliśmy bajkę o rycerzu smętnego oblicza, robiliśmy wiatraczki z papieru, przy dźwiękach flamenco staraliśmy się dorzucić pomidorem do celu (pomidory na szczęście były szmaciane i  nie zagrażały rozbiciem się na pomidorową pulpę), odpowiadaliśmy na pytania… Było głośno, wesoło, a w głowach dzieci (i naszych) pozostało wiele ważnych informacji na temat Barcelony, klubów piłkarskich, Don Kichota i  jego wiernego giermka,
a także sporo hiszpańskich słówek.
Opiekunka dzieci na zakończenie podziękowała nam za wspaniałą lekcję. Jest nam miło, ale myślimy, że my również powinniśmy podziękować. Dzięki naszemu spotkaniu nie tylko uporządkowaliśmy wiedzę na temat Hiszpanii, ale przede wszystkim zdobyłyśmy bezcenne doświadczenie, które na pewno wykorzystamy podczas naszego stażu (a po powrocie z niego, mamy nadzieję, również). I o to przecież chodziło.

tortilla zdjęcia »»»

Aktywna Mama

aktywna mama zdjęcia »»»

Wycieczka do hotelu Ibisy Style 

12 kwietnia 2017 r. klasy 1t i 2t wraz z Panią Dorotą Smętkowską, Marzeną Grylewicz i Małgorzatą Starczewską pojechały na wycieczkę do hotelu Ibisy Style - Bielsko Biała, który należy do międzynarodowej sieci hotelowej - Accor. Uczniowie oprócz zobaczenia ciekawego designu hotelu, którego storytelling związany jest z fabryką samochodów Fiat Auto Poland mieli okazję poznać system rezerwacyjny, który został specjalnie zaprojektowany dla sieci hoteli Ibis na całym świecie. Ponadto nasi uczniowie wykazali się dużą kreatywnością przy opracowywaniu storytellingu własnej marki i tak oto powstał hotel z historią tyskich browarów w tle, hotel Booking oferujący gościom hotelowym możliwość wypożyczania, a nawet wymiany własnych książek oraz hotel fantasy w klimacie Harry'ego Pottera.

ibis  zdjęcia »»»

Międzyszkolny Konkurs Wiedzy o Krajach Niemieckojęzycznych

Uczniowie naszej szkoły - Patrycja Oryniak 3t, Karolina Golda 4t i Daniel Poloczek 3d zdobyli I miejsce w X Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy o Krajach Niemieckojęzycznych, który odbył się 10 kwietnia 2017 r. w Zespole Szkół nr 6 w Tychach. Przewaga naszych uczniów była ogromna, "zmiażdżyli" wszystkich, a drużyn było sporo m.in. z "Ekonomika", "Fiata", z Katowic Podlesia, Lędzin. Warto zaznaczyć, że co roku w tym konkursie nasi uczniowie zajmują miejsca w czołówce (IX edycja konkursu - II miejsce, VIII edycja - I miejsce).

Tematyka konkursu jest szeroka, poza słownictwem, gramatyką i sprytem, trzeba wykazać się znajomością geografii, zabytków, postaci i utworów charakterystycznych dla niemieckojęzycznego obszaru. Wydaje się dużo? Zatem tym większe powinno być wasze uznanie dla laureatów. Zachęcam do spróbowania swoich sił za rok.

Międzyszkolny Konkurs Wiedzy o Krajach Niemieckojęzycznych  zdjęcia »»»

Ortograficzna korrida

Pośród nasięźrzałów, hożych pohukiwań pójdźki i puchaczy... świetnie się odnalazły uczennice naszej szkoły z kl 1 tż Julia Szubert i Martyna Koźlicka biorąc udział w turnieju ortograficznym KORRIDA. Gratulacje! Dziewczyny jesteście wspaniałe!

corrida  corrida

Dzień otwarty

10 kwietnia 2017 r. odbył się Dzień Otwarty naszej szkoły. Zainteresowani uczniowie oraz ich rodzice mogli zapoznać się ofertą edukacyjną, oferowanymi praktykami oraz zajęciami dodatkowym.
Dla gimnazjalistów zorganizowano również lekcje otwarte: 
Cały świat w hotelu czyli savoir-vivre w kontaktach z obcokrajowcami 
Kulinarna podróż po Hiszpanii Pierogi Świata - zajęcia w języku angielskim 
Warsztaty cukiernicze 
Aranżacja stołów w klimacie śródziemnomorskim 
Zaprezentowane pokazy wzbudziły duże zainteresowanie zwiedzających.

dzień otwarty   zdjęcia »»»

Szkolna Liga Matematyczna

W tym roku szkolnym, w dniach 3-10 kwietnia, po raz pierwszy w naszej szkole odbyła się „Szkolna Liga Matematyczna”. Zadaniem uczniów było rozwiązanie zadań, każde inne na kolejny dzień tygodnia. Zadania były ciekawe, pokazujące zastosowanie matematyki, takie jak np. obliczanie rozmiaru buta w numeracji angielskiej i francuskiej, czy amplitudę drgań fal występujących podczas trzęsienia ziemi. Nie brakowało również zadań „ulubionych”, czyli zadań na dowodzenie, czy nietypowych zadań z geometrii płaskiej. Uczniowie wykazali się kreatywnością i pomysłowością podczas rozwiązywania zadań. A zwycięzcami tegorocznej edycji konkursu zostali:

I miejsce Beata Gach – klasa 4d
II miejsce Michał Bremek – klasa 4ż
III miejsce Alicja Trybus – klasa 3d

Na miejscach poza podium, ale zasługujące na wyróżnienie, uplasowały się:
IV miejsce  Natalia Knetki – klasa 1d
V miejsce  Angelika Simka – klasa 2ż
Zwycięzcom i uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy!

SZKOLNY MISTRZ POTRAW Z WARZYW STRĄCZKOWYCH

Bób, fasola, groch, soczewica, soja - zawierają bardzo dużo białka, węglowodanów złożonych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i mikroelementów. Te wartościowe warzywa  były tematem głównym konkursu kulinarnego, który odbył się 10 kwietnia 2017 w naszej szkole.

Jak zwykle uczniowie nie zawiedli i  w liczbie 38 (19 zespołów!!) stanęli na starcie naszych szkolnych rozgrywek  kulinarnych. Lista uczestników:
Paulina Brząkalik 3k i Marian Glenszczyk 2k;
Karolina Porwit 1ż i  Agata Lukasczyk 1t;
Klaudia Siupka 1k  i Damian Antonik 1k;
Ewelina Swadźba 1d  i Patrycja Laby 1d;
Beata Gach 4d i  Paweł Latusek   4ż;
Kamila Tabor  1d i  Adrian Hapeta 1g;
Martyna Cebula 1d i Julia Izydorczyk  1d;
Roma Krzyżowska 1d i  Mateusz Janik  3g;
Natalia Godlewska  2ż i  Karolina Szewczyk  2ż;
Dominika Grodzka  2k  i  Wiktoria Małycha  2k;
Alicja Kuć  1d i  Kornelia Bieniek 1d;
Weronika Kyrcz  4d i  Paulina Skrzypek  4d;
Karolina Wysocka 3ż i Agnieszka Nowak  3ż;
Joanna Magdziorz  3ż  i  Patrycja  Matyasik  3ż;
Kaja Dolina  1d i  Julia Flisiak  1d;
Marta Szymon  3d i  Julia Palej 3d;
Emilia Waligóra  2ż i  Samuel Roszer  2ż;
Julia Neska  2d i   Karolina Kurszewska  2d;
Weronika Gąsior 1z i  Klaudia Wieloch 1ż.

Przygotowane potrawy (zupy, pierogi, ciasta, naleśniki, desery  i  wiele innych ...)  ocenione  zostały  przez  profesjonalne jury szefów kuchni: pan Tomasz Nowak (RM Gastro), pan Jakub Biskup (Restauracja Monopol, Katowice), pan Dominik Duraj (Restauracja Villa Gardena, Katowice), pan Jarosław Liszka (Restauracja Salwator Park, Mikołów), pan Tomasz Modzelewski (Restauracja Monopol, Katowice), pan Robert Muzyczuk (Restauracja Vila Gardena, Katowice), pan Piotr Polak (Restauracja Kapias Cafe, Goczałkowice-Zdrój), pan Dariusz Stefaniak (Restauracja Kogut i Kurka, Goczałkowice-Zdrój). Za czas  poświęcony  naszym uczniom, pracę w jury - Panowie  Szefowie   - serdecznie dziękujemy!
Smak potraw  oceniało  również  jury  Vip w którego skład weszli: pani Beata  Jaromin (ARR Katowice), Pani Aneta Kościołek (Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach), pan Artur Białogoński (Podravka Polska Sp. z o. o.), pan Bogusław Łach (Restauracja Villa Gardena, Katowice), pan Andrzej Szmulik  (Hortex Sp. z  o. o.). Składamy  gorące podziękowania  Gościom Vip  za  ich pracę w komisji konkursowej.
Najwięcej punktów zdobyły następujące  drużyny:
I miejsce - Julia Neska i Karolina Kurszewska;
II miejsce oraz  wyróżnienie  - Emilia Waligóra i Samuel Roszer;
III miejsce - Julia Palej i Marta Szymon;
Wyróżnienie   - Beata Gach i Paweł Latusek.
Gratulujemy wszystkim   uczestnikom  konkursu, szczególnie zaś tym, których tym razem dania okazały się  najlepsze!  Złote dziewczyny - Julia i Karolina, będą reprezentowały szkołę na etapie wojewódzkim, który  już  w maju!
Sponsorzy konkursu  zapewnili  wspaniałe upominki dla wszystkich uczestników oraz  nagrody dla najlepszych:
- Agencja Rynku Rolnego OT/Katowice;
- Hortex  Sp. z o. o.
- Podravka  Polska Sp. z o. o.
- Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach;
- Zakład Produkcji Spożywczej JAMAR Szczepaniak sp. j.
- Słoneczna Tłocznia Sp. z o. o.  S.K.A.
Dziękujemy serdecznie za wsparcie!!

strączki  zdjęcia »»»

PomAGamy wybudować świetlikowo

Od 3 do 7 kwietnia trwała w szkole zbiórka pieniędzy, które pomogą wybudować świetlikowo! Pierwszy w Polsce bezpłatny Ośrodek dzienny dla nieuleczalnie chorych dzieci. Jedyne na Śląsku Hospicjum Stacjonarne przeznaczone wyłącznie dla dzieci.
Od 2009 roku Fundacja Śląskie Hospicjum dla Dzieci w Tychach prowadzi hospicjum domowe, obejmujące specjalistyczną, bezpłatną opieką nieuleczalnie chore dzieci w miejscu ich zamieszkania. DZIĘKUJEMY. Liczy się każdy grosz.

hospicjum zdjęcia »»»

mecz piłki siatkowej

W ramach  Szkolnego  Tygodnia Zdrowia (3-10.04.2017)  rozegrany został mecz  piłki siatkowejNauczyciele  kontra  Uczniowie.   Wszyscy uczestnicy tego wyjątkowego wydarzenia świetnie się bawili. Ruch to zdrowie!!

Nauczyciele kontra Uczniowie - mecz piłki siatkowej

Konkurs Wiedzy Hotelarskiej

5 kwietnia 2017r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu odbył się VII Międzyszkolny Konkurs Wiedzy Hotelarskiej.
Składał się on z dwóch etapów, podczas których była sprawdzana wiedza i umiejętności zawodowe, w tym posługiwanie się językiem obcym zawodowym. Uczestnicy między innymi rozwiązywali test z zasad savoir-vivre'u, obliczali koszty pobytu gościa, przeprowadzali rozmowy w języku obcym oraz wykonywali zadanie praktyczne w szkolnej jednostce hotelowej. 
W konkursie wzięło  udział 13 uczniów ze szkół z Tychów, Tarnowskich Gór, Zabrza, Woli, Siemianowic Śląskich, Dąbrowy Górniczej i Bytomia. Naszą szkołe reprezentowały Michelle Ćwięk i Karolina Ekert z klasy 2t. Wyróżnienie zdobyła Michelle Ćwięk.

konkurs hotelarski

Wykład o  zdrowiu

W środę 5 kwietnia gościliśmy w naszej  szkole przedstawiciela Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach - pana Marcina Ossowskiego.  Klasy: 1tż, 1d, 2k, 3ż  uczestniczyły w ciekawym wykładzie "Jak zdrowo odchudzać się na wiosnę?".

wykład o zdrowiu

Bieg kelnerów

bieg  zdjęcia »»»

Akcja krwiodawstwa

„Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest;
nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi”
św. Jan Paweł II

UCZNIOWIE NASZEJ SZKOŁY NIESIENIE POMOCY MAJĄ WE KRWI!!!
3 kwietnia 2017 r. ponownie oddali krew dla ratowania życia innych. Zarejestrowało się 46 chętnych do pomocy, 18 podzieliło się darem życia oddając łącznie 8,1 litra krwi.
Wszystkim bardzo dziękujemy. Wasza krew to tak wiele dla wielu...

akcja krwiodawstwa zdjęcia »»»

Gala Rzemiosła

W sobotę 1 kwietnia Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach świętowała  swoje  95 urodziny.  XXIV Wielka Gala Rzemiosła odbyła się w Domu Muzyki i Tańca w Zabrzu. Wręczono nagrody i wyróżnienia dla najlepszych rzemieślników. Zaproszono  ponad 2000 gości. Imprezę uświetnił recital  Krzysztofa Krawczyka.  I my mieliśmy udział  w tym niezwykłym wydarzeniu: Magdalena  Kokot, Ania  Okoń, Adam Sieniawski i Samuel Roszer  mieli przyjemność  od strony gastronomicznej zadbać o gości.  Serwis pierwsza klasa!!

gala rzemiosła

Na skrzydłach wyobraźni

29 marca 2017 r. w I Liceum Ogólnokształcącym im. K. Miarki w Mikołowie odbył się finał XIV Powiatowego Konkursu Literackiego na wiersz i małą formę prozą „Na Skrzydłach Wyobraźni”. 
Uczennica klasy 1t, Magda Jarosz zajęła 1 miejsce w kategorii poezja. Wielkie brawa!!!

na skrzydłach wyobraźni zdjęcia »»»

I OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ W SPEEDCUBINGU

25-26 marca 2017 w Piotrkowie Trybunalskim odbył się I Ogólnopolski Turniej w „Speedcubingu” czyli układaniu na czas kostki Rubika. 2 miejsce w kategorii 5x5x5 zdobył uczeń klasy 2d Jarosław Orzeł. Serdecznie gratulujemy!!!

rubik

Konkurs o puchar dyrektora szkoły

28 marca 2017 r. odbył się Konkurs Kulinarny o Puchar Dyrektora Szkoły. Tematem były Podróże kulinarne po kuchni śródziemnomorskiej ze szczególnym uwzględnieniem kuchni Półwyspu Iberyjskiego.
W konkursie wzieło udział 9 uczniów: Bartłomiej Antoniuk 2k, Adrian Kowalski 2k, Mateusz Janik 3g, Julia Palej 3d, Marta Szymon 3d, Samuel Roszer 2ż, Joanna Magdziorz 3ż, Alicja Kuć 1d i Beata Gach 4d.

I miejsce zajęła Marta Szymon
II miejsce Samuel Roszer
III miejsce Julia Palej

Członkami jury byli: Tomasz Nowak - przewodniczący, Bernadeta Gilner, Jarosław Liszka, Piotr Wasielewski, Paweł Kaczmarek i Krystian Cydejko.

Puchar Dyrektora Szkoły   zdjęcia »»»

Tydzień rozmów o DYSKRYMINACJI

Zachęcamy całą społeczność szkoły do włączenia się do dyskusji na temat DYSKRYMINACJI.
Akcja będzie trwała przez tydzień od 27.03.2017 r. do 31.03.2017 r.
Każdy może zabrać głos! Wyrazić to, co myśli i czuje poprzez:

  • "Mural" w budynku B
  • Plakat tematyczny
  • Komentarz na facebooku

Podzielcie się swoimi obserwacjami i doświadczeniami.
Zachęcamy nauczycieli do podjęcia tematu na zajęciach wychowawczych.

Wioletta Gałka, Marta Małyszek- Kamińska

Żurek z klasą 

Pierwszy dzień wiosny uczniowie naszej szkoły uczcili bardzo smacznie - konkursem kulinarnym "Żurek z klasą". Konkurs został objęty patronatem przez firmę EKA sp. z o.o. z Suszca. Eka dostarczyła zakwas żurku kiszonego w tradycyjny sposób, który należało wykorzystać w produkcji konkursowych potraw.  Ponadto sponsor ufundował upominki dla wszystkich uczestników kulinarnych zawodów oraz nagrody dla najlepszych. Dziękujemy! Lista startujących przedstawiała się następująco:
1) Jarosław Orzeł klasa - 2d,
2) Samuel Roszer klasa - 2ż,
3) Alicja Kuć - klasa 1d,
4) Martyna Szakowska - klasa 3ż,
5) Paweł Latusek - klasa 4ż,
6) Paulina Brząkalik - klas 3k,
7) Agata Lukasczyk - klasa 1ż,
8) Karolina Porwit - klasa 1t,
9) Adrian Kowalski - klasa 2k,
10) Damian Antonik - klasa 1k,
11) Katarzyna Francuz - klasa 3t,
12) Adrian Hapeta - klasa 1g.
Dwunastu uczestników żurkowych zawodów oceniona została przez profesjonalne jury:
pani Katarzyna Nowicka (Blue Berry Club&Caffe, Tychy), pan Jakub Biskup (Restauracja Monopol, Katowice), pan Tomasz Kochmański (Restauracja Grill Pub, Tychy), pan Jarosław Liszka (Restauracja Salwator Park, Mikołów), pan Tomasz Modzelewski (Restauracja Monopol, Katowice), pan Bogusław Musiolik (EKA Sp. z o.o., Suszec), pan Marian Musiolik (EKA Sp. z o.o., Suszec), pan Damian Reiwer (Restauracja Hotel Flora, Tychy), pan Dariusz Stefaniak (Restauracja Kogut i Kurka, Goczałkowice-Zdrój).  Punkty przyznawano za dobór składników, wygląd, aranżację potrawy, czystość pracy, profesjonalizm oraz oczywiście za smak. Po przeliczeniu protokołów sędziowskich okazało się, że podium wygląda następująco:
I miejsce - Paulina Brząkalik,
II miejsce - Paweł Latusek,
III miejsce - Samuel Roszer,
Wyróżnienie - Karolina Porwit,
Wyróżnienie - Jarek Orzeł.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom!!! Dziękujemy za wsparcie sponsorowi!! Dziękujemy Jury za pracę w komisji konkursowej oraz cenne rady i wskazówki!! Dziękujemy za wspólną zabawę:)

żurek z klasą  zdjęcia »»»

Food Show

Pierwsza edycja tragów Food Show odbyła się w dniach  16-18 marca  w Katowicach,
w Międzynarodowym Centrum Kongresowym. Trzy dni  wystaw, prezentacji, degustacji, gotowania, warsztatów kulinarnych, konferencji i debat o branży gastronomicznej i spożywczej. Z bogatej oferty targowej skorzystali uczniowie  klas 1kg, 1ż, 3ż, 4d, 4ż, którzy mieli  okazję uczestniczyć w tym święcie żywności i kulinariów.

17 marca 2017 roku całą klasą wybraliśmy się do Katowic na targi żywności „Food Show”. Impreza rozpoczynała się o godzinie 10.00. Po dotarciu na miejsce i zarejestrowaniu się zaczęliśmy zwiedzanie. Na targach można było odwiedzić różne stoiska. Mnie najbardziej zainteresowało to, na którym swoją ofertę zaprezentowali producenci strusiego mięsa. Dowiedziałam się, że jest ono bardzo drogie (kilogram kosztuje od 30 do 150 złotych), a także, że jego smak zależy od tego, jaka karmę podaje się strusiowi (inaczej smakuje, gdy karmi się go kiszonką, a inaczej, gdy w jego menu pojawia się pszenica). W Polsce jest podobno obecnie zarejestrowanych 35 certyfikowanych hodowli strusiów. W czasie wycieczki nie tylko oglądaliśmy różne produkty, ale mieliśmy również okazję ich spróbować. Zwiedzający degustowali m. in. krewetki, soki, wina, lemoniadę, sałatki i sery. Najwięcej chyba było właśnie stoisk z serami. Podczas trwania „Food Show” można było również poprzeć kampanię na rzecz szczęśliwych kur (to znaczy takich, które są hodowane na wolnym wybiegu, a nie w klatkach). Uważam, że to cenna inicjatywa i cieszę się, że mogłam się do niej przyłączyć. Wyjazd na targi uważam za bardzo udany. Wszystko mi się podobało, a jeśli czegoś żałuję, to tylko tego, że wycieczka trwała tak krótko. 

/Klaudia Siupka, klasa 1 kg/

Targi żywności „Food Show” zorganizowano w Katowicach, w Centrum Kongresowym. Pojechałam tam, razem z moją klasą, 17 marca 2017 roku. Podczas targów firmy gastronomiczne i właściciele restauracji prezentowali różne dania i ciekawe produkty. Mogliśmy oglądać stoiska i kosztować wystawione na nich smakołyki. Do degustacji zapraszali m. in. producenci serów, soków, lodów, kabanosów itp. Niektórzy z nas zdecydowali się także uczestniczyć w wykładach. Ja przyglądałam się dyskusji, odbywającej się pod hasłem: „Gastronomia niejedno ma imię”. W czasie jej trwania dowiedziałam się nie tylko o istnieniu tzw. „restauracji na kółkach” (food trucki), ale także o działalności firm, dostosowujących się do panującej obecnie mody na jedzenie wspólnie przygotowanych posiłków. Na przykład firma jednego z wystawców oferowała organizację imprez urodzinowych, podczas których goście spotykają się w kuchni i z przygotowanych produktów gotują dla siebie jedzenie. Co ważne – sprzątanie po imprezie bierze na siebie organizator, więc uczestnicy spotkania nie muszą martwić się myciem brudnych talerzy. Polecam wszystkim wizytę na tego typu targach, zarówno gastronomicznych, jak też na przykład cukierniczych. Ja sama z chęcią wybrałabym się na nie jeszcze raz, aby znów czegoś ciekawego się dowiedzieć - i czegoś smacznego skosztować  

/Magda Adamska, klasa 1kg/

 Food Show  zdjęcia »»»

Obsługa Gastronomiczna

15 marca Zespół  Szkół z Oddziałami Integracyjnymi w Tychach obchodził swoje 60-lecie. Uczniowie naszej szkoły  (klasa 1ż, 3d, 3ż) przygotowali kanapki dla zaproszonych gości oraz  zadbali o profesjonalną obsługę  wydarzenia.

obsługa  zdjęcia »»»

Kuchnia Wege

7 marca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach odbyła się lekcja pracowni technologii gastronomicznej. Uczestniczyli w niej uczniowie z klasy 2ż. Pani Justyna Bajgrowicz-Biegun wprowadziła uczestników w tematykę zajęć: „Kuchnia Wege. Uczniowie przygotowali potrawy wegetariańskie i wegańskie: mielone kalafiorowe, naleśniki ze szpinakiem i kaszą gryczaną, pasztet z soczewicy, burgery z komosy ryżowej, rafaello
z kaszy jaglanej, brownie wegańskie. Zajęcia przebiegały w miłej atmosferze, młodzież zaangażowała się w pracę, doskonaląc zdobyte wcześniej umiejętności i zyskując nowe doświadczenia.

kuchnia wege  zdjęcia »»»

Animator Czasu Wolnego

4 marca 2017 r. 25 uczniów naszej szkoły wzięło udział w szkoleniu "Animator Czasu Wolnego". Uczniowie oprócz zdobycia praktycznych umiejętności, potwierdzonych certyfikatem w języku polskim i w języku angielskim, z zakresu nowoczesnych tańców animacyjnych, gier i zabaw nabrali większej pewności siebie oraz zintegrowali się zarówno ze sobą, jak i z gronem pedagogicznym.

animator czasu wolnego zdjęcia »»»

Młode Talenty Plastyczne

27 lutego w Teatrze Małym odbył się XXVI finał Konkursu „Młode Talenty”.  Wśród laureatów znalazły się dwie uczennice naszej szkoły. W kategorii Rysunek - II nagrodę otrzymała  Alicja Trybus z kl. 3d. W kategorii Malarstwo III nagrodę zdobyła  Magdalena Sobota z kl. 2t. Gratulujemy!!!

młode talenty    

Konkurs Wiedzy o Turystyce

22 lutego 2017 r. odbyła się III edycja Konkursu Wiedzy o Turystyce organizowanego przez Akademię Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki
w Katowicach. Wśród 132 uczestników były także uczennice naszej szkoły - Katarzyna Francuz, Kinga Hajok, Kinga Dolecka, Weronika Ślawska, Weronika Warzybok - kl. 3t. Uczestnicy konkursu oprócz sprawdzenia swojej wiedzy i umiejętności z zakresu turystyki
i hotelarstwa mieli również okazję  wysłuchać prezentacji na temat "Atrakcyjności Katowic na rynku turystycznym", którą wygłosił Pan Krystian Gryglaszewski pracownik Wydziału Promocji UM Katowice. Dodatkowym punktem programu była możliwość zapoznania się
z ofertą edukacyjną AWF oraz zwiedzanie uczelni.

Konkurs Wiedzy o Turystyce  zdjęcia »»»

Szkolne Walentynki

walentynki  zdjęcia »»»

Dekoracje stołów

Dekoracje stołów wykonane przez klasę 3ż pod kierunkiem Pani Małgorzaty Starczewskiej.

dekoracje zdjęcia »»»

XXII Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz

W dniach 15 i 16 lutego 2017 r. w naszej szkole odbywał się XXII Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Temat tegorocznej edycji
”W krainie dobranocek”. Zadanie uczniów polegało na wykonaniu różnego rodzaju produktów piekarskich i cukierniczych inspirowanych dobranockami z lat 90-tych i wcześniejszych oraz rozwiązaniu testu obejmującego treści podstawy programowej dla zawodu. O laur najlepszego z najlepszych rywalizowali uczniowie szkół zawodowych z całego śląska.  

CUKIERNIK
1 miejsce - Weronika Stec - Zespół Szkół nr 7 w Tychach
2 miejsce - Aleksandra Cikała -Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu; Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 4 Gastronomiczna 
3 miejsce - Mirosław Mirowski - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. Rymera I Wojewody Śląskiego w Katowicach

PIEKARZ
1 miejsce - Tomasz Sagan - Zespół Szkół Usługowo Rzemieślniczych w Bytomiu
2 miejsce - Róża Zienkiewicz - Zespół Szkół Spożywczych im B. Hagera, Zasadnicza Szkoła
Zawodowa nr 5 w Zabrzu 
3 miejsce - Piotr Urbańczyk - Zespół Szkół Usługowo Rzemieślniczych w Bytomiu  

Gratulujemy wszystkim uczestnikom. Zdobywcy pierwszego i drugiego miejsca w kwietniu będą reprezentować nasze województwo w finale ogólnopolskim we Wrocławiu.
Wszystkim osobom związanym z turniejem, komisji oceniającej i sponsorom serdecznie DZIĘKUJEMY.

turniej zdjęcia »»»

XXII Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik w Tychach  »»»

Wyłonili Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik »»»

Obsługa gastronomiczna

27  stycznia  2017 r. w MDK Tęcza odbyło się spotkanie opłatkowe Stowarzyszenia Miłośników Lwowa i Kresów Południowo - Wschodnich. O profesjonalną  obsługę gastronomiczną zadbały dziewczyny z klasy 2ż: Magda Raszka i Karolina Szewczyk.

kresy kresy

jasełka

Życzymy radosnych Świąt Bożego Narodzenia, odpoczynku w rodzinnym gronie oraz pasma sukcesów i spełnienia najskrytszych marzeń w nadchodzącym Nowym Roku.

jasełka zdjęcia »»»

Kuchnia molekularna

Ciekły azot, alginian sodowy, chlorek wapnia i wiele innych związków dziwnie brzmiących nie stanowią już tajemnic dla klasy 1tż i . 21 grudnia klasy te uczestniczyły w pokazie kuchni molekularnej zorganizowanym przez  Śląską  Wyższą  Szkołę Medyczną w Katowicach. Pokaz prowadził pan Łukasz Konik - pasjonat kuchni awangardowej, eksperymentator i popularyzator kuchni molekularnej.
kuchnia molekularna  zdjęcia »»»

Kurs Barmański

36 uczniów naszej szkoły wzięło udział w Kursie Barmańskim organizowanym przez Śląską Akademię Barmana. 
Część teoretyczna odbywała się w naszej szkole natomiast część praktyczna w Cocktail Barze w Katowicach. Pomimo odczuwalnej świątecznej gorączki wszyscy uczestnicy spisali się na medal i zdali pozytywnie egzamin, który składał się z części teoretycznej i praktycznej.
Wisienką na torcie była propozycja pracy w Coctail Barze dla naszych uczniów, którzy zawdzięczyli to swojej ciężkiej pracy. Wielkie gratulacje dla Marty Kuś i Pawła Dąbrowskiego. Czekamy na kolejne sukcesy pozostałych Barmanów.

kurs barmański kurs barmański

Wycieczka do hotelu piramida

16 grudnia 2016 r. uczniowie klasy 2t odbyli zajęcia w hotelu Piramida w Tychach.

hotel Piramida  zdjęcia »»»

Rodzinne Gotowanie

14 grudnia 2016 r. odbył się konkurs kulinarny Rodzinne Gotowanie.
Brali w nim udział uczniowie wraz z członkami najbliższej rodziny. Tematem było przygotowanie potraw świątecznych. W konkursie wzieło udział 11 drużyn. 
1 miejsce zajęła Karolina Porwit z kl. 1tż z siostrą, 2 miejsce Bartłomiej Antoniuk
z kl. 2kg z mamą, 3 miejsce Agata Kajstura z kl. 2d z kuzynką.
Potrawy oceniał profesjonalne jury w składzie: pan Tomasz Nowak – przedstawiciel RM Gastro, pan Jarosław Liszka – szef kuchni restauracji „Salwator Park" w Mikołowie oraz pan Bartłomiej Kubica przedstawiciel RM Gastro.
Nagrody ufundował sklep NETTO.

rodzinne gotowanie zdjęcia »»»

Kampania przeciwko przemocy wobec dzieci i młodzieży:
"Twoje milczenie oznacza zgodę"

Działania prowadzone w ramach kampanii w naszej szkole »»»

podziękowanie

Maraton Pisania Listów AI

Maraton Pisania Listów 2016 przechodzi już do historii. W całej Polsce pobito w tym roku kolejny rekord pisząc 356 645 listów w obronie osób, których prawa zostały złamane! W naszej szkole powstało tych listów 186, co też jest wynikiem rekordowym. 
Dziękujemy Wam wszystkim za wrażliwość na krzywdę drugiego człowieka, za poświęcony czas, za to, że razem staliśmy się częścią ogromnego ruchu opartego na międzyludzkiej solidarności. Mamy nadzieję, że Wasze zaangażowanie przełoży się na konkretną pomoc dla osób, w imieniu których występowaliśmy. Czekając na dobre wiadomości możecie jeszcze obejrzeć krótki filmik https://www.youtube.com/watch?v=z7MyHySiYSk, a jeśli będziecie chcieli to także pomóc działaczom Amnesty International przy wysyłce listów https://amnesty.org.pl/maraton/stamp. 

W przyszłym roku znów się spotkamy, aby wspólnie zaprotestować przeciwko łamaniu praw człowieka.

Dorota Pardon, Ilona Stempel, Wioletta Gałka

Maraton Pisania Listów

    

wizyta św mikołaja

mikołajki zdjęcia »»»

Stroiki na świąteczny stół

Stroiki na świąteczny stół wykonane przez uczennice klasy 2t technikum hotelarskiego.

stroik zdjęcia »»»

Egzaminy Próbne

Hotelarze piszą próbne egzaminy zawodowe.

Hotelarze piszą próbne egzaminy zawodowe Hotelarze piszą próbne egzaminy zawodowe.

Piszę list do Ciebie

1 grudnia w Zespole Szkół nr 5 w Tychach odbył się finał międzyszkolnego konkursu "Piszę list do Ciebie". Uczennica klasy 4d Dorota Sokołowska została, już po raz drugi, laureatką tego konkursu. W tym roku Dorota otrzymała wyróżnienie w kategorii psychologiczno-społecznej. Gratulujemy!!!

piszę list do Ciebie piszę list do Ciebie

Tragi  EKOstyl

Czwarte Międzynarodowe Targi EKOstyl 2016 odbyły się w dniach 19-20 listopada
w Bielsku- Białej. Targi są  skierowane do  wszystkich, którzy dbają o zdrowie swoje
i swoich bliskich. Grupa uczniów z naszej szkoły postanowiła sprawdzić ofertę 250 firm, które  wystawiały się z tradycyjną, naturalną żywnością, produktami regionalnymi. Wystawcy prezentowali również naturalne kosmetyki, sprzęt do aktywnego stylu życia. Targom towarzyszyły wykłady oraz pokazy kulinarne. 
Wiosenna edycja targów w Tychach. Pewnie i tam się pojawimy.

EKOstyl  zdjęcia »»»

Stypendium Prezesa Rady Ministrów

18 listopada 2016 roku w Katowicach, miała miejsce uroczystość wręczenia stypendium Prezesa Rady Ministrów dla najlepszych uczniów szkół średnich. To wysokie wyróżnienie za wyniki w nauce w roku szkolnym 2015/2016 otrzymała Sabina Pilszek z kl. 2t. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

stypendium PRM

11 listopada

Narodowe Święto Niepodległości to najważniejsze święto w kalendarzu świąt państwowych w Polsce. Obchodzimy je 11 listopada dla upamiętnienia odzyskania przez Polskę niepodległości w 1918 roku, po 123 latach zaborów. Święto było uroczyście obchodzone w okresie międzywojennym, a po II wojnie zniesione. Sejm przywrócił obchody tego święta w 1989 roku, a to oznacza, że w naszej szkole świętujemy je dwudziesty ósmy raz.
W tym roku z okazji Dnia Niepodległości uczniowie naszej szkoły, chcąc przybliżyć Publiczności twórczość kilku wybitnych artystów dwudziestolecia, przygotowali pokaz żywych obrazów. Zgadnijcie czyj to pomysł ???
Oto efekty!
Włodzimierz Tetmajer: Rodzina artysty, 1905 – przygotowany wspólnie przez uczniów klas 4d, 3ż, 3t
Tamara Łempicka: Kizette on the Balcony, 1927 oraz  Portrait-of-the-Duchess-de-La-Salle, 1925 – obydwa obrazy przygotowały uczennice klasy 3t
Aleksander Gierymski: Żydówka z pomarańczami, 1881 – żywy obraz klasy 1tż oraz Trumna chłopska, 1894-1895 – obraz odtworzony przez uczniów klasy 2t
Witkacy: Portret Leona Chwistka, 1913 – przygotowany przez klasę 2d
Józef Chełmoński: Babie lato, 1875 – przedstawiły go publiczności uczennice klasy 1tż

zobacz »»»

Jak wyrazić słowo?

Na to pytanie zna odpowiedź Magdalena Jarosz z kl 1tż, która zajęła II zaszczytne miejsce w konkursie recytatorskim im. Z. Rumla organizowanym przez Towarzystwo Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich odział Tychy oraz Miejskie Centrum Kultury w Tychach. 
Magda zachwyciła wszystkich doborem i interpretacją dwóch utworów poetyckich
o charakterze patriotycznym. Wzięła też udział, wraz opiekunem Wiolettą Gałką,
w warsztatach recytatorskich prowadzonych przez profesjonalistów. Brawo Madziu! 

konkurs recytatorski  zdjęcia »»»

spotkania z policjantem

Nasza Szkoła przystąpiła do Tyskiej Kampanii na rzecz przeciwdziałania przemocy wobec dzieci i młodzieży pod nazwą "Twoje milczenie oznacza zgodę". W ramach działań kampanii młodzież uczestniczyła w cyklu spotkań z Policją - wydziałem ds. nieletnich  nt: "Młodzież w obliczu prawa".

Spotkania z przedstawicielem Ośrodka Interwencji Kryzysowej

W ramach kampanii, nawiązaliśmy współpracę z Ośrodkiem Interwencji Kryzysowej. Pani psycholog ośrodka w dniu 9 listopada, przeprowadziła prelekcje dla młodzieży nt: Przemocy.

Wycieczka do Hotelu Tychy

9 listopada klasa 1 technikum hotelarskiego była na zajęciach w Hotelu Tychy.

 hotel Tychy  zdjęcia »»»

Dlaczego sadzimy krokusy?

Klasa 2 T po raz kolejny wzięła udział w projekcie 'Krokus"
Sadzimy żółte krokusy dla upamiętnienia dzieci, które zamordowano w czasach Holokaustu. W ten sposób nie zapominamy o nich. Uczymy się szacunku wobec wszystkich ludzi niezależnie od ich pochodzenia etnicznego, niepełnosprawności czy wyznania. Zwiększamy świadomość na temat zagrożeń związanych z rasizmem i nietolerancją.

krokus zdjęcia »»»

Smaczne halloween

Druga edycja szkolnego konkursu  Smaczne Halloween  odbyła się 27 października. Do konkursu zgłosiła się rekordowa liczba  uczestników – aż 40 osób!  Oto oni:
1. Angelika Simka, Samuel Roszer
2. Karolina Wysocka, Martyna Szakowska
3. Małgorzata Konarska, Aneta Gaczorek
4. Monika Liszka, Marta Szymon
5. Emilia Waligóra,  Sara Waligóra
6. Julia Neska,  Klaudia Sosna
7. Karolina Łata,  Marysia Olejnik
8. Oliwia Kuc,  Sandra Karpowicz
9. Agata Kajstura,  Patryk Twardoch
10. Wiktoria Falborska, Wiktoria Latusek
11. Beata Gach,  Dorota Sokołowska
12. Joanna Magdziarz, Damian Antonik
13. Karolina Kurszewska,  Giuliano Rulent
14. Adrian Kowalski, Bartek Antoniuk
15. Klaudia Liszka,  Marcel Cichoń
16. Kamila Tabor,  Patrycja Laby
17. Adrian Hapeta,  Rafał Stępień
18. Patrycja Anderko,  Karolina Staniek
19. Paulina Brząkalik, Marian Glenszczyk
20. Aleksandra Pająk, Justyna Kucz.
Uczniowie  byli  oceniani w dwóch  kategoriach: potrawa z dyni oraz lampion z dyni. 
Młodzi kucharze  starali się jak mogli, aby zaskoczyć smakiem swojej potrawy oraz   ciekawą formą lampionu.  
Potrawy  uczniów naszej szkoły oceniali:  Dominik  Duraj  (Villa Gardena, Chorzów), Michał Gniadek (Joker, Tychy), Jarosław Liszka  (Salwator Park, Mikołów), Robert Muzyczuk (Villa Gardena, Chorzów),  Piotr Polak  (Kapias Cafe, Goczałkowice).
Druga komisja oceniała lampiony z dyni: Beata Jaromin (ARR Katowice), Roksana Mistal  (GWSH Katowice), Agnieszka Szyszka (Śląski Ogród Botaniczny, Mikołów),
dr Wacław Petryński ( Dziekan Wydziału Zamiejscowego  GWSH w Bielsku-Białej). 
Po zliczeniu punktów poznaliśmy zwycięzców....
Kategoria – potrawa z dyni:
1 miejsce: Agata Kajstura, Patryk Twardoch
2 miejsce: Karolina Łata,  Maria Olejnik
3 miejsce: Paulina Brząkalik, Marian Glenszczyk
wyróżnienie: Emilia Waligóra, Sara Waligóra
wyróżnienie: Adrian Hapeta, Rafał Stępień
Kategoria – lampion z dyni:
1 miejsce: Marta Szymon, Monika Liszka
2 miejsce: Wiktoria Falborska, Wiktoria Latusek
3 miejsce: Angelika Simka, Samuel Roszer
wyróżnienie: Emilia Waligóra, Sara Waligóra
wyróżnienie: Martyna Szakowska,  Karolina  Wysocka
Gratulujemy najlepszym!! Gratulujemy wszystkim uczestnikom!! Dziękujemy za wspólną zabawę:))

smaczne halloween zdjęcia »»»

Wszyscy  uczestnicy konkursu mogli cieszyć się z  pięknych nagród, które zostały ufundowane przez  sponsorów:
Almi Polska Sp. z o.o.
Agencja Rynku Rolnego w Katowicach
Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa w  Katowicach
Prymat Sp. z o.o.
Sertop Sp. z o.o.
Śląski Ogród Botaniczny w Mikołowie
Serdecznie dziękujemy za wsparcie!!!!

Para w kuchni

26 października w Zespole Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju odbył się Międzyszkolny Konkurs Kulinarny pt.: „Para w kuchni” – pod hasłem polędwiczka wieprzowa w towarzystwie dyni. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 2ż: Angelika Simka i Samuel Roszer. Jury w składzie jastrzębskich restauratorów oceniło poziom wykonanych potraw jako niezwykle wysoki.
Konkurs został uświetniony pokazem kulinarnym przeprowadzonym przez kucharza, Ambasadora Kulinarnego Polski, pana Michała Bałazego. Motywem przewodnim pokazu była kaczka.

para w kuchni  zdjęcia »»»

Konkurs Młodych Kucharzy

Ciasto ziemniaczane było tematem VIII Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy. Konkurs odbył się 25 października w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie. Wśród 18 uczestników, na starcie kulinarnych zawodów zameldowała się uczennica klasy 4d Beata Gach, która przygotowała kluski z topinamburu z masłem palonym i słonecznikiem.

Konkurs Młodych Kucharzy zdjęcia »»»

Akcja krwiodawstwa

18 października 2016 r. kolejny raz uczniowie i pracownicy naszej szkoły oddali krew dla ratowania życia  innych. Zarejestrowało się 33 chętnych do pomocy, 19 podzieliło się darem życia oddając łącznie 8,5 litra krwi.
Wszystkim bardzo dziękujemy bo naprawdę jest za co!!!

akcja krwiodawstwa zdjęcia »»» 

GALA NAJZDOLNIEJSZYCH

17 października w Teatrze Małym odbyła się Gala Najzdolniejszych Uczniów Tyskich Szkół zorganizowana przez Miejskie Centrum Oświaty. 
Wśród nagrodzonych znalazły się cztery uczennice naszej szkoły: Sabina Pilszek oraz Monika Czekalska, Beata Gach i Magdalena Szyja które otrzymały stypendium Miasta Tychy „Lider Zawodu”. Serdecznie gratulujemy!!!

stypendysci zdjęcia »»»

WYNIKI WYBORÓW PRZEWODNICZĄCEGO SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO
z dn. 17 października 2016 r. 

Nad poprawnym przebiegiem wyborów czuwała komisja w składzie: 
Bartosz Gargol, Magdalena Raszka, Marek Tomczok, Paweł Raff.
W głosowaniu brało udział 147 uczniów tj. 42% społeczności uczniowskiej.

Większością głosów wybrany został uczeń klasy 1d Gabriel Stryczek.
Gratulujemy i życzymy ciekawych pomysłów i godnego reprezentowania naszej szkoły.

wybory zdjęcia »»»

Dzień Edukacji Narodowej

DEN zdjęcia »»»

otrzęsiny klas pierwszych

7 października 2016 r. uczniowie klas pierwszych zostali przyjęci do grona społeczności naszej szkoły.
Uroczystość rozpoczęła się od złożenia przez reprezentantów klas pierwszych ślubowania na sztandar szkoły. Po części oficjalnej uczniowie zmierzyli się w kilku konkurencjach wymagających wykazania się sprytem, wiedzą o szkole, kreatywnością, zdolnościami artystycznymi, a także poczuciem smaku. Młodzież klas pierwszych zaprezentowała swoje talenty plastyczne, muzyczne oraz sprawnościowe. Zmagania uczniów obserwowało i oceniało jury w składzie: p. Mariola Rakowska, p. Karolina Malaga, p. Klaudia Kuć oraz przewodnicząca samorządu uczniowskiego – Ewa Ślęzak.
Laur zwycięstwa przypadł klasie 1tż. W przyszłym roku tegoroczni zwycięzcy, przygotują otrzęsiny dla nowych uczniów naszej szkoły. Serdecznie dziękujemy uczestnikom otrzęsin za wysiłek włożony w wykonywanie zadań, zaangażowanie oraz zaciętą rywalizację. Wszyscy dzielnie walczyli o to, by zasłużyć sobie na miano ucznia 1 klasy w ZS nr 7 w Tychach.

Uczniowie klasy 2ż          

otrzęsiny klas pierwszych  zdjęcia »»»

WARTO POMAGAĆ

Młodzież naszej szkoły pomogła spełnić marzenie małej Igi, ktora dzielnie walczy o powrot do zdrowia. Dziewczynka wymarzyla sobie lot balonem. Dostaliśmy podziękowania od Fundacji Mam Marzenie a przede wszystkim od samej Igi jej Rodziny Jeśli tylko możesz komuś dać radość i powód do uśmiechu - naprawdę warto!

http://www.mammarzenie.org/marzyciele/6198-Iga/

Iga - lot balonem  zdjęcia »»»

Tydzień Zakazanych książek

Tydzień Zakazanych Książek wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych i jest świętem wolności czytania. Jest to sprzeciw wobec cenzury, zakazywania czytania treści uznanych przez kogoś za nieodpowiednie, wycofywania z tego powodu pewnych tytułów z bibliotek.
W  ramach obchodów tego święta zorganizowaliśmy akcję Przyłapani na czytaniu zakazanych książek.

przyłapani zdjęcia »»»

Konferencja dotycząca programu Erasmus+ 

28 września 2016 roku w RODN WOM w Katowicach odbyła się konferencja dotycząca programu Erasmus+. Uczestniczącym w spotkaniu nauczycielom i dyrektorom śląskich szkół zawodowych przekazano najważniejsze informacje odnoszące się do możliwości odbywania staży zagranicznych zarówno przez uczniów, jak i przez nauczycieli. Prowadzący zapoznali obecnych m. in ze strukturą programu Erasmus+, specyfiką działań, podejmowanych w ramach akcji KA 1, kryteriami oceny wniosków, zaprezentowali również przykładowy budżet projektu. Najciekawszą częścią konferencji okazało się jednak wystąpienie naszej pani dyrektor.

Przeczytaj »»»

erasmus+  zdjęcia »»»

Zawody lekkoatletyczne

28 września 2016 r. na stadionie AKS w Mikołowie odbyły się Powiatowe Zawody w Lekkoatletyce.
Nasza reprezentacja dziewczyn zdobyła IV miejsce natomiast chłopców VII miejsce. Gratulujemy!!!

lekkaatletyka  zdjęcia »»»

Karta jakości mobilności w obszarze kształcenia i szkolenia zawodowego dla Zespołu Szkół nr 7 w Tychach


23 września 2016 r. Narodowa Agencja Programu Erasmus+ ogłosiła wyniki oceny wniosków o Kartę jakości mobilności w obszarze kształcenia i szkolenia zawodowego na lata 2016-2020. Spośród wszystkich szkół uprawnionych do starania się przyznanie tego certyfikatu tylko 5 w całej Polsce – w tym Zespół Szkół nr 7 w Tychach – spełniło postawione przez Agencję wymagania dotyczące m. in. doświadczenia w realizacji projektów mobilności i wysokich standardów jakości tych projektów, utrzymanych na wszystkich etapach: począwszy od planowania, przez przygotowanie wszystkich uczestników, odbycie stażu zagranicznego aż po ewaluację i rozpowszechnianie rezultatów po powrocie (więcej »»»).

karta mobilności  

Instytucje, które otrzymały Kartę jakości mobilności w obszarze kształcenia i szkolenia zawodowego, czyli tzw. Akredytację Agencji, będą mogły w kolejnych konkursach wniosków na projekty mobilności w obszarze kształcenia i szkolenia zawodowego aplikowaćw uproszczonej procedurze.

Karta jakości mobilności Karta jakości mobilności

Pamięć o żołnierzach poległych

Wrzesień jest w Polsce miesiącem pamięci o żołnierzach poległych na frontach II wojny światowej oraz tych, którzy ginęli na „nieludzkiej ziemi”, w Katyniu, Miednoje, Starobielsku oraz z rąk banderowców. 
Aby uczcić ich pamięć i oddać im hołd reprezentacja naszej szkoły złożyła kwiaty pod  pamiątkową tablicą dowódcy pociągu pancernego Jana Rybczyńskiego, na dworcu PKP
w Tychach.

 żołnierze polegi  żołnierze polegi  

III Kulinarny Puchar Śląska dla Szkół Gastronomicznych

13 września 2016 roku w Chorzowie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu -
III Kulinarnego Pucharu Śląska dla Szkół Gastronomicznych
. Do finału zakwalifikowało się tylko 6 zespołów. Naszą szkołę reprezentowali: Paweł Latusek oraz Marcin Biesiadecki z klasy 4ż.
Podczas konkursu wykonali trzy dania składające się z przystawki, dania głównego i deseru.
Paweł i Marcin wykazali się profesjonalizmem i kreatywnościa i zajęli II miejsce. Serdecznie gratulujemy.

III Kulinarny Puchar Śląska dla Szkół Gastronomicznych  zdjęcia »»»

zobacz też »»»    przeczytaj też »»»

Rozpoczęcie roku Szkolnego 

Życzymy wszystkim radosnego i pełnego sukcesów roku szkolnego.

rozpoczęcie roku szkolnego  Zobacz »»»